ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ (ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΣ ) ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Κοινοποίηση

ΥΛΙΚΑ
⦁ Το κουφάρι από ένα αρνάκι 7,5-8 kg περίπου.
⦁ η συκωταριά του
⦁ πέντε (5) κούπες ρύζι Καρολίνα (για τα συγκεκριμένα κιλά αρνιού).
⦁ Πέντε κούπες νερό βραστό.
⦁ Ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο.
⦁ Τρία τέταρτα (3/4) του φλυτζανιού ελαιόλαδο.
⦁ 2κ.γ κανέλα τριμμένη
⦁ 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
⦁ 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
⦁ Αλάτι
⦁ Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
⦁ Λίγο βούτυρο φυτίνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού πλύνουμε την συκωταριά και την ζεματίσουμε την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μελώσει. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι τα μπαχαρικά και το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφού τσιγαριστεί λίγο το ρύζι προσθέτουμε το νερό.
Αφού πιεί το νερό, το αποσύρουμε από την φωτιά. Μέχρι να κρυώσει λίγο, ετοιμάζουμε το κουφάρι. Το πλένουμε , το αλατοπιπερόνουμε αρκετά καλά, εσωτερικά. Αρχίζουμε να ράβουμε την κοιλιά του ‘’ κουφαριού ‘’ και το γεμίζουμε αφράτα , χωρίς να το πιέζουμε (δεν το μπουκώνουμε). Τελειώνουμε το ράψιμο, αλείφουμε εξωτερικά το αρνάκι με λίγο βούτυρο, αλατοπιπερόνουμε και το τυλίγουμε σε λαδόκολλα βάζοντάς το στην γάστρα.
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 3 ώρες και άλλη μία (1) ώρα στους 190 βαθμούς. (Ελέγχοντας το ψήσιμο μετά το τρίωρο μπορούμε να αφαιρέσουμε το σκέπασμα και την λαδόκολλα μέχρι να ροδίσει.)

Related posts

ΛΑΜΠΡΟΠΙΤΕΣ (ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ)

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΑΝΑ (ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ)

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ