Home ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΦΑΚΕΣ (ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ)

ΦΑΚΕΣ (ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ)

ΥΛΙΚΑ ( 4 ΑΤΟΜΑ)
250 γραμ. φακές Εγκλουβής μέτριες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
8-10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
4 ντομάτες μέτριες περασμένες στον χοντρό τρίφτη
3 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 γεμάτο ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Πιπέρι
Aλάτι που βάζουμε όταν οι φακές είναι έτοιμες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε με λίγο νερό τις φακές για 10 λεπτά περίπου. Τις σουρώνουμε. Στην κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μισό ελαιόλαδο και αφήνουμε λίγο να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την ρίγανη, το πιπέρι, την δάφνη, την ζάχαρη και τις φακές. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν οι φακές και λίγο παραπάνω και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι μέχρι να είναι έτοιμες οι φακές. Βγάζουμε το καπάκι και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατίζουμε το φαγητό. Το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη και να χυλώσουν οι φακές. Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι, φέτα, αντζούγιες και ελιές.
Tips: Εάν περισσέψουν φακές (έστω 1 πιάτο) την επόμενη ημέρα ή την μεθεπόμενη σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φακές και προσθέτουμε για το ένα πιάτο μισό φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Αν χρειαστεί για να βράσει το ρύζι όσο θέλουμε ρίχνουμε λίγο νερό. Αυτό είναι το φακόρυζο και είναι πολύ νόστιμο. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και φέτα.

You may also like

@2023, All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Lefkadanews.gr Png
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?