Home ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Φακές Εγκλουβής Λευκάδας

Φακές Εγκλουβής Λευκάδας

Κοινοποίηση

ΟΙ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΦΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΓΚΛΟΥΒΗ

Εγκλουβή – στα 730 μ. υψόμετρο είναι το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας και ένα από τα αρχαιότερα του νησιού. Δεσπόζει ακριβώς στο κέντρο της νήσου και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. Η ονομασία του οφείλεται στην τοποθεσία του χωριού, καθώς είναι περιτριγυρισμένο από βουνά (εγκλωβισμένο). Οι εργατικότατοι κάτοικοί του από γενιά σε γενιά, ασχολούνται με την καλλιέργεια της μοναδικής για την γεύση και θρεπτικής αξίας της φακής στο οροπέδιο του χωριού Βουνί σε υψόμετρο 900 μέτρων. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου στην “Γιορτή της Φακής Εγκλουβής”, το χωριό και οι φακοπαραγωγοί γιορτάζουν και προσφέρουν δωρεάν μαγειρεμένο τον πολύτιμο θησαυρό τους στους επισκέπτες του οροπεδίου. Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) ως μια από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού – φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος.

ΟΙ ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

Οι φακές είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία και κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών. Αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυσικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Η φακή Εγκλουβής είναι μοναδικό προϊόν παγκοσμίως. Για την μοναδικότητά της ως σπόρος έχει διακριθεί σε πολλές εκθέσεις και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στην Συρία στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές (ICARDA), φέροντας τον κωδικό ILL293. Επίσης οι Φακές Εγκλουβής Λευκάδας περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας υπό την αιγίδα της UNESCO. Η παραγωγή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και ο σπόρος είναι αναλλοίωτος. Καλλιεργείται με τον ίδιο τρόπο από γενιά σε γενιά και δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της παραγωγής. Η εργασία είναι επίπονη και η απόδοση της σοδειάς εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό και ως εκ τούτου η τιμή της, αναλογικά με τα έξοδά της είναι αυξημένη. Είναι 100% φυσικό – βιολογικό και κάλοψο ανώτερο προϊόν από την μάνα γη της Εγκλουβής. Η φακή Εγκλουβής μαγειρεύεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή που σας παρέχουμε και ξεχωρίζει για την μοναδική της γεύση και υφή. Είναι βραστερή, τελείως καθαρή από οτιδήποτε χημικό και αποτελεί ιδανική τροφή για κάθε ηλικία.

ΔΙΑΘΕΣΗ

Η διάθεση της φακής Εγκλουβής γίνεται μετά την συγκομιδή της κάθε Ιούλιο με Αύγουστο. Εξαντλείται συνήθως αμέσως καθώς έχει ήδη προπωληθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης πριν ακόμα τελειώσει η συγκομιδή. Αναλόγως την χρονιά και την ποσότητα της παραγωγής συνεχίζεται να πωλείται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μέσα στους επόμενους μήνες. Η τιμή της κυμαίνεται από 10€/kg κατευθείαν από τον παραγωγό και μπορεί να φθάσει μέχρι και 35€/kg σε συγκεκριμένα καταστήματα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στις φακές που “βαπτίζονται” Εγκλουβής από τις γύρω περιοχές της Λευκάδος αλλά και από αλλού, που δεν έχουν καμία σχέση με τις αυθεντικές φακές Εγκλουβής. Να προτιμάτε να προμηθεύεστε τις φακές από τους φακοπαραγωγούς της Εγκλουβής που θα τους βρίσκετε πάντα και σε κάθε σοδειά εκεί και από καταστήματα που εμπιστεύεστε. Από εμάς μπορείτε να προμηθευτείτε τις αυθεντικές φακές Εγκλουβής είτε από το χωριό κατευθείαν είτε με αποστολή στο τόπο που επιθυμείτε κατόπιν επικοινωνίας.

You may also like

@2023, All Right Reserved. Designed and Developed by diadromh.gr

Lefkadanews.gr Png
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?