Home ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΑΡΣΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ»

ΤΟ ΚΑΡΣΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ»

Κοινοποίηση

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Αθήνα η επίσημη εκδήλωση για την εμβληματική έκθεση «Παραδοσιακή λευκαδίτικη βελονιά και σύγχρονη εικαστική δημιουργία: το ένα κέντημα τα ρόδα, το άλλο κέντημα φτερόν…», που συνδιοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας με τον Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

karsaniki-velonia_1.jpg
karsaniki-velonia_13.jpg

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Αραμπατζή, η εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ κ. Τζαβάρα, η διευθύντρια του Μουσείου κ. Πισιμίση, η προϊσταμένη Μουσείων Συλλογών και Πολιτισμικών Χώρων κ. Χρονοπούλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Λευκαδίων Ηλιουπόλεως και γύρω δήμων κ. Φουρλάνος και πλήθος κόσμου, ενώ χαιρετισμό έστειλαν ο βουλευτής Λευκάδος κ. Αθανάσιος Καββαδάς και ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός.

karsaniki-velonia_14.jpg
karsaniki-velonia_15.jpg

Για την ευθύνη της αξιοποίησης της λευκαδίτικης παράδοσης στον σύγχρονο τρόπο ζωής και διαχείρισης του πολιτισμού και του τουρισμού έκανε λόγο ο κ. Καλός, ενώ ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε στη διαδικασία της ένταξης του λεγόμενου «καρσάνικου» κεντήματος στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς,ευχαριστώντας αμφότεροι τον ΟΠΑΝΔΑ για την πρόσκληση μεταφοράς της έκθεσης από τη Λευκάδα στην Αθήνα και τη γενναιόδωρη φιλοξενία της στον ιστορικό χώρο του μουσείου.

karsaniki-velonia_16.jpg

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός, που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Λευκάδα ως τόπος τουριστικού προορισμού, που προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο, οφείλει την ανάδειξη των πολιτιστικών της αποθεμάτων – που δεν είναι λίγα – σε όλους τους τομείς. Είτε πρόκειται για τέχνη, λογοτεχνία, ποίηση, επιστήμη, ιστορία, λαογραφία, η Λευκάδα διαθέτει πολιτιστικούς θησαυρούς, λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς. Η «καρσάνικη» βελονιά είναι ένας από αυτούς. Τα αριστουργήματα που φτιάχνονται με βελόνα και κλωστή σε πλούσιες παραλλαγές και ποικιλία θεμάτων και μοτίβων, η ιστορία τους και η συνέχειά τους στο σήμερα, ήταν στοιχεία αρκετά για να ενταχθούν στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το γεγονός αυτό, εκτός από μεγάλη τιμή για τη Λευκάδα, είναι και μεγάλη ευθύνη: η ευθύνη να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, να προωθηθεί, να αποδώσει καρπούς. Αρωγός σε αυτήν την κατεύθυνση στάθηκε η συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας με τον ΟΠΑΝΔΑ για την συνδιοργάνωση αυτής της πρωτότυπης έκθεσης, που συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο».

Η επιμελήτρια της έκθεσης και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Χαρά Σαΐτη πραγματοποίησε ξενάγηση στον κατάμεστο χώρο του Μουσείου, τονίζοντας την αισθητική και λαογραφική αξία των κεντημάτων, αλλά και της σύγχρονης συνέχειας τους σε βιώσιμες δράσεις από νέους ανθρώπους, για να διατηρηθούν ζωντανές οι τεχνικές και οι μνήμες μέσα στη σύγχρονη αναγκαιότητα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην εικαστική προσέγγιση από καλλιτέχνες, που προερχόμενοι ο καθένας από διαφορετικό χώρο και με την προσωπική τους εικαστική ευαισθησία, εμπνεύστηκαν από την αρχιτεκτονική μορφή, τη λαογραφία, τις ιστορικές προεκτάσεις και πνευματικές συγγένειες του κεντήματος, για να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μία δράση που τιμήθηκε ήδη από το 2022 με την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Το Πνευματικό Κέντρο θέλει να συγχαρεί όλους τους συμμετέχοντες και να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, ιδιαιτέρως δε τις άξιες κεντήστρες που κατάφεραν να ντύσουν και να στολίσουν ολόκληρο το εμβληματικό μέγαρο της Αγγελικής Χατζημιχάλη.

karsaniki-velonia_17.jpg
karsaniki-velonia_18.jpg
karsaniki-velonia_19.jpg

Η έκθεση είναι επισκέψιμη έως τις 8 Οκτωβρίου 2023.

INFO:

Παραδοσιακή Λευκαδίτικη βελονιά και σύγχρονη εικαστική δημιουργία : «το ένα κέντημα τα ρόδα, το άλλο κέντημα φτερόν…»

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6/ Πλάκα

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 16:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά

Πληροφορίες: 210 3243972, 210 3243987

Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουλίου έως 8 Οκτωβρίου 2023

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

karsaniki-velonia_20.jpg
karsaniki-velonia_21.jpg

Συμμετέχουν:

Εικαστικοί: Γιάννα Αλεξοπούλου, Ρένα Ανούση-Ηλία, Κωνσταντία Βλαχίδου, Γιάννης Βρακάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρία Γεωργιάδη, Έλενα Γκώγκου, Χριστίνα Δημητρά, Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Δήμητρα Κανέλλη, Βάλια Καραπιδάκη, Ελένη Κατηφόρη, Βασιλική Κολιπέτσα, Σοφία Κουκουλιώτη, Μάριος Λουριδάς, Ιωάννα Μαργέλη, Μαρία Ματάλα, Δημήτρης Νικολούλιας, Χρήστος Παλαμίδης, Λίνα Παπαγεωργίου, Μαρίνα Παπαδημητρίου, Χαρά Σαΐτη, Μαρία Στραγαλινού, Κωνσταντίνα Συλίκου, Καίτη Τουρτούρα, Ξανθή Τουτουντζόγλου, Καίτη Τσαβαρή, Ανδρέας Τσάλας, Στέλιος Τσιμογιάννης, Κυριακή Χριστακοπούλου

Οικοτεχνίες: Ελευθερία Λογοθέτη – «Ελίχρυσο» και Γεωργία Καψοκώστα -«ΛΕVKA».

Κεντήστρες: Πάτρα Αργύρη, Αναστασία Γλένη, Οικογένεια Μπένου, Ρένα Κατηφόρη, Μαρία Ραυτοπούλου

Επιμέλεια: Χαρά Σαΐτη, Σταυρούλα Πισιμίση

karsaniki-velonia_22.jpg
karsaniki-velonia_23.jpg

aixmi-news.gr

You may also like

@2023, All Right Reserved. Designed and Developed by diadromh.gr

Lefkadanews.gr Png
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?