ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
2 μεγάλα φιλέτα μπακαλιάρου χωρίς κόκκαλα κομμένα σε μεγάλες φέτες
2 κρεμμύδια μεγάλα άσπρα ( όχι κόκκινα)
1 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
6 πατάτες μεγάλες κομμένες κυδωνάτες ( 4 κομμάτια η κάθε πατάτα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι
Αλάτι καθόλου μέχρι το φαγητό να βράσει και να το δοκιμάσουμε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε σε νερό για να φύγει το αλάτι και αλλάζουμε το νερό πολύ συχνά.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα λιώνουμε τελείως στο μούλτι. Σε μια κατσαρόλα πλατιά και μεγάλη βάζουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, τις πατάτες και το ψάρι. Ρίχνουμε νερό ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του ψαριού και της πατάτας. Το βράζουμε γύρω στα 30-35 λεπτά. Ενδιάμεσα στο πρώτο εικοσάλεπτο προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι του νερού νερό και βράζουμε για 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε την πατάτα αν είναι έτοιμη. Αν είναι έτοιμη η πατάτα στίβουμε ένα λεμόνι και το ρίχνουμε στο φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα) για ένα λεπτό και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο να ξεκουραστεί. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα ή χωριάτικη, με φέτα και φρέσκο ψωμάκι.