Home ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 6 ΕΚΑΤ. € ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗ

ΛΕΥΚΑΔΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 6 ΕΚΑΤ. € ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗ

Κοινοποίηση

Ανδρέας Κτενάς: Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Έργα ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ προβλέπει η μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία και ανάπλαση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη (Αγίου Ιωάννη), που ολοκλήρωσε το ανάδοχο μελετητικό σχήμα και υπέβαλε στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

«Έγινε το μεγάλο και ουσιαστικό βήμα, και ίσως το πιο δύσκολο, για την οριστική αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής του Αι-Γιάννη και του παραλιακού δρόμου. Με σύγχρονες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 6 εκατ. ευρώ, θα θωρακίσουμε την παραλία και θα αναβαθμίσουμε αισθητικά και λειτουργικά όλο το θαλάσσιο μέτωπο στον Αι-Γιάννη μας, σεβόμενοι παράλληλα τις διεργασίες του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και το χαρακτήρα της περιοχής. Μάλιστα, ιδιαίτερη μέριμνα λάβαμε για την εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης πεζών και οχημάτων, και την κυκλοφοριακή αποφόρτιση της περιοχής.

Ο Αι-Γιάννης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Λευκαδιτών, αλλά και σημαντικό τουριστικό πόρο του νησιού μας. Εμείς, από την αρχή της θητείας μας δηλώσαμε τη βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτό το χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα. Δεδομένου ότι, οι όποιες αποσπασματικές ενέργειες του παρελθόντος ποτέ δεν απέφεραν κάτι ουσιαστικό, αλλά και του ότι, το φαινόμενο της διάβρωσης παραμένει συνεχώς σε εξέλιξη στην παραλία του Αι-Γιαννή, η οποία επιπρόσθετα βρίσκεται ολοένα και συχνότερα στο επίκεντρο ακραίων καιρικών φαινομένων, για εμάς καθιστούσε επιτακτική και επιβεβλημένη την εκπόνηση μιας νέας ολοκληρωμένης μελέτης. Έτσι, αξιοποιήσαμε την ευκαιρία για ωρίμανση νέων έργων για το νέο ΕΣΠΑ και πετύχαμε τη χρηματοδότηση των σύνθετων μελετών για τον Αι-Γιάννη και τη Γύρα με 580.000 ευρώ.

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, εργαστήκαμε όλο αυτό τον καιρό μεθοδικά και αθόρυβα, και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε η σημαντική αυτή μελέτη για τον Αι-Γιάννη. Και μιλάμε για μελέτη βασισμένη σε ρεαλιστικά δεδομένα της τρέχουσας κατάστασης και σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους επίλυσης των προβλημάτων. Μια μελέτη πλήρης περιβαλλοντικά, τοπογραφικά, αρχιτεκτονικά, συγκοινωνιακά, κλπ., που οδηγεί σε έργα ρεαλιστικά και ώριμα για υλοποίηση, και όχι σε γενικές θεωρίες.

Μετά την παραλαβή της υποβληθείσας μελέτης, ακολουθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της δημόσιας διαβούλευσης των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας και ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Αι-Γιάννη. Σημειωτέον ότι, βρισκόμαστε ήδη στο τελικό στάδιο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου και οραματικού στόχου. » δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Σε ότι αφορά το μέρος της μελέτης σχετικά με την διερεύνηση του φαινομένου διάβρωσης της παραλίας στον Αγ. Ιωάννη και την πρόταση κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αρχικά έγινε αναλυτική καταγραφή του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος (τοπογράφηση, βυθομετρικά στοιχεία, κλιματικά δεδομένα, ακτομηχανικές και υδρονομικές διεργασίες, κλπ.). Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά τροφοδοτήθηκαν σε αναγνωρισμένα μαθηματικά προγράμματα προσομοίωσης για την εξέταση των δυνατών μέτρων προστασίας, καθώς και της αποτελεσματικότητάς τους.

Προτάθηκαν τρεις (3) εναλλακτικές λύσεις και κατόπιν αξιολόγησής τους προκρίθηκε η λύση ίσαλων κυματοθραυστών, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την ακτή και υπό γωνία με αυτήν και εμπλουτισμός της παραλίας με ίζημα, ως η ιδανικότερη και αποτελεσματικότερη με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις επικρατούσες στην περιοχή συνθήκες.

Σε ότι αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Αι-Γιάννη, η μελέτη προβλέπει την αποκατάσταση της παραλιακής οδού με βελτίωση και την οργάνωση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, με τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, πεζοδρομίων, προσβάσεων ΑμεΑ. Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού – όπως αποδυτήρια, κάδοι, παγκάκια, διάδρομοι πρόσβασης (ή θαλάσσης), φωτισμός, διαμόρφωση πεζουλιών και λιθεπενδύσεις – καθώς και φυτεύσεις.

Η μελέτη για την προστασία και ανάπλαση της παραλίας του Αι-Γιάννη εκπονήθηκε από την μελετητική εταιρία «CNWAY ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΕ» και η επίβλεψή της πραγματοποιήθηκε από Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη Ανάπλασης – Διαμόρφωσης – Προστασίας Παραλιακής Ζώνης Γύρας από Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη έως ΤΑΟΛ και από Γήπεδο 7×7 Δήμου έως Κόμβο για Αγ. Ιωάννη», προϋπολογισμού 580.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέσω της ΣΑΜΠ 922 με Κ.Ε. 2020ΜΠ92200005.

aixmi-news.gr

You may also like

@2023, All Right Reserved. Designed and Developed by diadromh.gr

Lefkadanews.gr Png
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?