Τα διασημότερα προϊόντα της Λευκάδας είναι οι φακές Εγκλουβής, το μέλι από το Αθάνι, το σαλάμι, το λάδι και το κρασί. Επίσης κάποιες τοπικές πίτες έχουν ενδιαφέρον καθώς και το μαντολάτο και το παστέλι που παλιότερα ήταν ειδικότητα των κουρέων! Εξαιρετικό αυγοτάραχο παράγεται στο ιβάρι παρά το γεγονός ότι παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Διάσημα επίσης είναι τα κεντήματα της Λευκάδας με την περίφημη καρσάνικη (από το χωριό Καρυά) βελονιά που όμοιά της δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.
Οι πίτες στην πόλη δεν είναι τόσο συνηθισμένες, ενώ στα χωριά αποτελούν ένα συνηθισμένο και εύκολο φαγητό. Εκτός από τη λαχανόπιτα με μυρωδάτα άγρια χόρτα, αξιοσημείωτες είναι η ρυζόπιτα, η μακαρονόπιτα (με αυγά, γάλα, λάδι και τυρί) και το μπριάνι, μια πίτα από χοντρά πράσινα κολοκύθια.
Σαλάμι Λευκάδας
Οι κρεοπώλες φτιάχνουν το φημισμένο σαλάμι αέρος και λουκάνικα από χοιρινό. Το σαλάμι Λευκάδος, με ελαφρύ άρωμα σκόρδου και ολόκληρους κόκκους πιπεριού, ταξίδευε από παλιά και έξω από το νησί.
Φακές Εγκλουβής
Οι φακές Εγκλουβής είναι εξαιρετικά σπάνια και νόστιμη ποικιλία που έχει βραβευτεί σε πολλές εκθέσεις γεωργικών προϊόντων.
Λευκαδίτικο Κρασί
Οι πιο γνωστές, παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού που καλλιεργούνται στη Λευκάδα είναι το Bερτζαμί και η Bαρδέα. Καλλιεργούνται στις δημοτικές ενότητες Σφακιωτών, Καρυάς, Απολλωνίων και Ελλομένου σε υψόμετρο από 200 έως 700 μέτρα και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες που βγάζει η χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια και με τη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης της Λευκάδας, νέοι οινοποιοί με τεχνογνωσία και σύγχρονες εγκαταστάσεις ανέλαβαν να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες του Λευκαδίτικου κρασιού πετυχαίνοντας μάλιστα και ειδικά βραβεία στις εκθέσεις κρασιού.
Οι εγκαταστάσεις των οινοποιείων είναι επισκέψιμες είτε απευθείας είτε κατόπιν ραντεβού.
Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων, αποτελεί ένα πραγματικό ταξίδι στον κόσμο του κρασιού. Η διάρκεια μιας επίσκεψης κυμαίνεται από 20 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με το χρόνο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η περιήγηση ξεκινάει από μια έκθεση με παλιά εργαλεία οινοποίησης. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από το αμπέλι, ο επισκέπτης θα γνωρίσει το χώρο παραγωγής και οινοποίησης, όπου μπορεί να δει από κοντά όλες τις διαδικασίες (οινοποίηση, παλαίωση, εμφιάλωση). Τέλος, στο χώρο γευσιγνωσίας, μπορεί να δοκιμάσει ή και να προμηθευτεί τα κρασιά του οινοποιείου.
Παλιά συνήθιζαν να το σερβίρουν σε αρραβωνιάσματα, μια και το άσπρο χρώμα του θεωρείται ευοίωνο. Έτσι έμεινε να εύχονται σε ανύπαντρους: «Στις σομάδες σου». Σε άλλα μέρη η σομάδα φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα μόνο, μάλιστα πολλές φορές τη συναντάμε και αρωματισμένη με ροδόσταμο. Στη Λευκάδα γίνεται με πικραμύγδαλα και σερβίρεται σε ένα ποτήρι μαζί με ένα ποτήρι κρύο νερό και ένα πιατάκι με δύο παξιμάδια με κορίανδρο. Στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε εμφιαλωμένη σουμάδα σε οποιοδήποτε μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα ή μπορείτε να το δοκιμάσετε σε ένα μέρος γνωστό στους ντόπιους ως το «καφενείο του Αμερικάνου» στην περιοχή του Κουζούντελη.