ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ 6 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ)
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο.
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μέτριο καρότο περασμένο στο μπλέντερ
1 μέτριο κολοκυθάκι περασμένο στο μπλέντερ
Μισή κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
5 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα πλυμένο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό και ένα κύβο λαχανικών.
Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για το τέλος.
4 με 5 ροδέλες λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε από την προηγούμενη ημέρα ένα μέτριο λάχανο. Κόβουμε το κοτσάνι το βάζουμε σε σακούλα και το βάζουμε στην κατάψυξη. Την επόμενη ημέρα βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βυθίζουμε το λάχανο που έχουμε βγάλει από την κατάψυξη. Χωρίς να συνεχίσουμε το βράσιμο του νερού βγάζουμε προσεχτικά ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο. Εάν είναι μεγάλα τα κόβουμε στην μέση και βγάζουμε το χοντρό κοτσανάκι. Τα αφήνουμε στην άκρη και φτιάχνουμε την γέμιση.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξερό με το φρέσκο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε το καρότο και το κολοκύθι, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό και την ρίγανη όπως και τον κύβο. Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από την φωτιά και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. Πριν βάλουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, τοποθετούμε φύλλα από το λάχανο στον πάτο και 4 με 5 ροδέλες από λεμόνι και βάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια. Στην κατσαρόλα αφού βάλουμε όλα τα ντολμαδάκια ρίχνουμε το ελαιόλαδο καθώς και νερό που να σκεπάζει τα ντολμαδάκια. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια για να έχει βάρος και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 με 50 λεπτά. Τα σερβίρουμε χλιαρά με φέτα ή γιαούρτι.