ΥΛΙΚΑ
300 γραμμ. αθερίνα ή ψιλή μαρίδα ή ακόμη και γαύρο που θα έχουμε αφαιρέσει το κόκκαλο.
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές φετούλες. Το βάζουμε σε μπολάκι ρίχνουμε λίγο αλάτι και το τρίβουμε αφήνοντάς το για λίγη ώρα στην άκρη.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ντομάτα σφιχτή μέτρια κομμένη σε κυβάκια
100 γραμμ. φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας κοφτή ρίγανη
1 κουταλιά σούπας κοφτή ξερό δυόσμο
1 κουταλιά σούπας κοφτή ξερό βασιλικό
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει για να γίνει ένας πηχτός χυλός
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανίτσα βάζουμε τα ψαράκια που έχουμε διαλέξει και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον μαϊντανό, την ντομάτα, την ρίγανη, τον δυόσμο, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά. Κατόπιν με κουτάλι βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. Όταν έρθει η ώρα να τηγανίσουμε και αν το μείγμα μας είναι νερουλό προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι. Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού το αφήσουμε να κάψει παίρνουμε με ένα κουτάλι χυλό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι. Το πιέζουμε λίγο για να πλατύνει, χαμηλώνουμε την φωτιά στην μέση περίπου και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μας. Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή χωριάτικη και φρέσκο ψωμάκι.